På flygplatsen

Incheckning

Incheckningen sker vid bemannad disk senast 30 minuter innan flygets avgång och det är även här du lämnar bagaget du vill checka in. För att få en smidig avgång underlättar det om du kommer i god till incheckningen. Gaten stänger 15 min före avgång.

 

Umbraco.Web.PublishedContentModels.Image.

För en smidig resa – kom i god tid till incheckningen!

Säkerhetskontrollen

Alla passagerare måste genomgå en säkerhetskontroll, vilket framgår av kraven som finns i Transportstyrelsens föreskrifter. Säkerhetskontrollen är till för att hitta föremål som är förbjudna att ta med till så kallade behörighetsområden och ombord på flygplanet.

Så här går säkerhetskontrollen till

  1. För att kunna passera säkerhetskontrollen måste man kunna visa upp ett giltigt boardingkort. Ett giltigt boardingkort får du efter att du checkat in på din flygning.
  2. Därefter lägger du ditt handbagage, ytterkläder och andra lösa föremål som innehåller metall såsom nycklar, mobiltelefon, plånbok, bälte osv. på bandet som går genom en röntgenmaskin. Om du har en bärbar dator eller liknande i handbagaget måste du ta upp den ur väskan och lägga den på bandet.
  3. Du själv får sedan passera genom en metalldetektorbåge som reagerar på olika typer av metallföremål. Om du utlöser larm måste säkerhetskontrollanter ta reda på vad som utlöst det och kan därför använda sig av en handburen metalldetektor eller utföra en manuell kontroll på dig.

Vätskor i handbagaget

Behållare med vätskor ska läggas i en genomskinlig 1-liters återförslutningsbar plastpåse som flygplatsen tillhandahåller. Varje enskild behållare får rymma högst 100 milliliter. Du får ta med dig så många förpackningar som får plats i plastpåsen och du måste kunna stänga påsen (max 1 plastpåse per boardingkort).
Plocka ur påsen med vätskor från ditt handbagage och lägg den väl synlig i en korg på bandet i säkerhetskontrollen.

Vad får jag ta med mig ombord?

Har du frågor om något specifikt föremål eller andra funderingar om bagage? Läs mer här på Transportstyrelsen.

Umbraco.Web.PublishedContentModels.Image.

I vårt mysiga café bjuder vi på kaffe, te och wifi. 

Har du en stund över innan planet går?

Är du sugen på något gott så kan du köpa smörgås, godis och dricka.
Har du en stund över eller behöver arbeta medan du väntar kan du
koppla upp dig kostnadsfritt på vårt Wi-Fi.