Vår verksamhet

Ett avgörande nav i Lappland

Norra Sverige är starkt beroende av flygtrafik på grund av långa avstånd till olika marknader och samverkansarenor. Att kunna nå Stockholm, Berlin och New York från Lycksele är en framgångsfaktor för tillväxt i regionen och de människor som bor här. Även den ambulansverksamhet som utgår från flygplatsen bidrar till en livsviktig samhällsfunktion när avstånden mellan fjäll och sjukhus är mycket stora. Lycksele Flygplats lägger grunden för ett levande samhälle, där frihet att bo eller flyga vart du vill är en självklarhet.

Fakta

Ort: Lycksele
Flygplatstyp: Nationell flygplats
IATA-kod: LYC
ICAO-kod: ESNL
Operator: Lycksele flygplats AB
Öppningsår: 1968
Höjd över havet: 220 m (722 fot)
Geografiska koordinater: 64°32′53”N 18°42′58”Ö
Antal anställda: 17 + 10 timanställda
Org.form: Aktiebolag
Ekonomi: Omsättning ca 23 milj SEK
Antal resenärer/år: 20 000 resenärer

 

Strategiskt läge

Lycksele, på sydsamiska Liksjoe, är en tätort i Lappland och centralort i Lycksele kommun i Västerbottens län. Med centrerat läge i länet är staden en viktig knytpunkt. Från Stockholm till Lycksele är den beräknade flygtiden ungefär 1 timme och 20 minuter. Med bil är det ca 71 mil mellan destinationerna.

Lycksele Lasarett som är det enda akutsjukhuset i inlandet, har ett upptagningsområdet med cirka 40 000 invånare, ytan är ungefär lika stor som Schweiz. Lycksele flygplats är med sitt strategiska läge avgörande för att inlandet ska kunna erbjudas specialiserad samhällsservice som akutsjukvård, BB, sjuk- och transplantationstransporter.

Opererande flygbolag

Från 1/7 2018 flyger Amapola Flyg i samarbete med Direktflyg reguljär flygtrafik Vilhelmina - Arlanda via Lycksele.Flyglinjen kommer att trafikeras måndag-fredag och söndag. Det förekommer även taxiflyg, privatflyg med en- och tvåmotoriga flygplan samt civil helikoptertrafik med en- och tvåmotoriga helikoptrar. Charter med jetflygplan förekommer även på Lycksele flygplats.

Ambulanstransport

Flygplatsen är stationeringsort för Västerbottens Landstings ambulanshelikoptertrafik. Att ha en ambulanshelikopter i inlandet innebär snabbare transporter till större sjukhus, vilket är en viktig samhällsrättighet för medborgare. Både fjälltrakter och inlandsvildmark nås snabbast med helikopter, vilket är väsentligt för snabb hjälp. Flygplatsen används även för sjuk- och donationstransporter med landstingets ambulansflyg.